I DR programmet “Mød dit urmenneske - forældre og børn” gengives nogle kendte eksperimenter som f.eks. “still face” og “strange situation”. Vi har valgt at se nærmere på still face eksperimentet, hvor forældrene sidder og snakker med barnet og får det til at smile, hvorefter en lampe lyser og forældrene laver “still face” og dermed ikke reagerer på barnet og fastholder det samme intetsigende ansigtsudtryk.
Efter meget kort tid begynder alle tre børn i eksperimentet at blive urolige, græder og spjætter med arme og ben og til sidst kigger væk for at trøste sig selv og berolige sig selv i en utryg situation.
(På billedet herover bliver barnet ikke mødt med affektiv afstemning og man kan se barnets frustrationer) https://www.dr.dk/tv/se/moed-dit-urmenneske/moed-dit-urmenneske-2/moed-dit-urmenneske-foraeldre-og-boern-2-6#!/00:00 (Se fra 4:20 - 11:30)
Daniel Sterns begreb affektiv afstemning eller følelsesmæssig afstemning, beskriver, hvor vigtigt det er at voksne reagerer på det lille barns følelsesudtryk som fx glæde, vrede, sorg, med udtryk for forståelse, og på den måde der matcher barnets følelse i intensitet, men giver en lille variation eller tvist. På den måde føler barnet sig set og forstået. Når man på den måde afstemmer følelsesmæssige reaktioner mellem den voksne og barnet lærer barnet om sine egne følelser og lærer at kunne rumme dem. I eksperimentet bliver barnet altså ikke mødt med affektiv afstemning, og det vi ser er reaktionerne på manglende afstemning. En af reaktionerne er kropslig reaktion, hvilket skyldes, at små børns nervesystemer ikke er færdigudviklede og derfor reagerer de kropsligt, da de ikke kan udtrykke sig sprogligt.
Eksperimentet illustrerer altså hvor vigtigt opmærksomhed og anerkendelse af barnets følelser er for barnet. Hvis barnet ikke får respons og bliver affektiv afstemt, så vil barnet typisk gøre brug af sine forsvarsmekanismer, som typisk vil være at undgå kontakt og ikke søger den, da det har lært, at det ikke får noget ud af det.