tirsdag den 16. oktober 2018

🤯 Den hermeneutiske spiral og kommunikation 🤯


I forbindelse med vores forrige blogindlæg om kommunikation,  vil vi uddybe den Hermeneutiske spiral, som kan forstås som en udvidet version af kommunikationsmodellen.

Forståelseshorisont: Alt det vi ser, oplever og erfarer gennem hele sit liv →  væren i verden, den måde vi er i verden på. Alle har forskellige individuelle forståelseshorisonter
Objektet: er hvad som helst, alt hvad vi registrerer, alt hvad vi kigger på: stole, mennesker, hunde. Objekterne indeholder en mulig måde at være i verden på.
Figur 1. Kilde: Paul Ricouer: Filosofiens kilder; Vinters Forlag & Paul Ricouer: Fortolkningsteori; Vinters Forlag
Vi kaster vores væren i verden mod objektet. Hver gang vi kaster vores blik på noget andet, sætter vi vores væren på spil og dermed kan vi ændre vores forståelseshorisont: horisontudvidelse  vi bliver klogere.

Ovenstående teori har vi alle oplevet igennem kulturprojektet. Vi har individuelt prøvet at forstå den opgave vi skulle udføre, og i fællesskab fundet frem til en idé og produktudvikling. Vi har derfor reflekteret individuelt over projektopgaven, men også reflekteret gennem hinanden. Vi opdagede hurtigt, at vi reflekterede over opgaveløsningen meget forskelligt og vi kunne somme tider snakke forbi hinanden, fordi vi havde forskellige forståelseshorisonter. Derfor bliver det nu relevant at se på den næste figur, da vores forskellige forståelseshorisonter tilsammen opnåede en samlet forståelse af produktet.
Figur 2. Kilde: Paul Ricouer: Filosofiens kilder; Vinters Forlag & Paul Ricouer: Fortolkningsteori; Vinters Forlag
I ovenstående figur ses to forskellige forståelser af objektet, da der ligger to forskellige forståelseshorisonter bag. Da mennesker har forskellige forståelser af objekter, kan der opstå misforståelser i kommunikation. Jo mere erfaring med andres forståelseshorisont, jo lettere er det at kommunikere uden misforståelser.


Måden vi har arbejdet med det i vores gruppe er, at vi har talt om, hvordan vi hver især bedst arbejder, og vi har været opmærksomme på at lytte til hinanden, og gøre vores bedste for at alle I gruppen forstår det stof/teori vi arbejder med.

1 kommentar:

  1. Hej gruppe 3b.
    Det er rigtigt fint at i har gjort brug af modeller og i giver en god forståelse af hvad hermeneutik er. Vi synes dog at jeres indlæg slutter meget brat. Vi kunne godt have brugt nogle flere eksempler, for at gøre emnet mere konkret. Vi kunne også godt tænke os at i havde inddraget jeres refleksioner og meninger i forhold til hermaneutik fx. Hvad er svært når man skal tage hensyn til folks forståelseshorisonter?
    Mvh. 4a

    SvarSlet

🧗📚🖌VALGMODUL🖌📚🧗

Vi har fra d. 26/11 været fordelt på tre forskellige valgmoduler, der har været syv at vælge imellem og her i studiegruppe har vi haft tr...